niedziela, 25 listopada 2018

Śledzie w sosie curry

Za miesiąc święta, więc już teraz warto pomyśleć o świątecznym menu. Czy wiecie już jakie przygotujecie śledzie, jeśli nie to proponuję troszkę orientalną wersję śledzi a mianowicie śledzie w sosie curry :-)

śledzie w sosie curry

  • 8 filetów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Filety śledziowe włożyć do zimnej wody i moczyć przez 1 h, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać i przelać na sitku wrzątkiem, a następnie wystudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć 5 min, a następnie odsączyć z wody. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem, curry oraz kurkumą, a następnie dodać wcześniej przygotowaną cebulę oraz rodzynki i wymieszać. Na półmisek wylać połowę sosu, na to wyłożyć pokrojone śledzie i zalać resztą sosu. Całość odstawić do lodówki na 24 h.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam śledzie, ale takich jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda, czas przemyśleć świąteczne menu. Śledzie wyglądają kusząco i apetycznie, ciekawy i oryginalny przepis. Chętnie wypróbuję,gdyż wykonanie w miarę proste i szybkie, a można zaskoczyć domowników i gości.

    OdpowiedzUsuń
  3. curry jadłam ,ale nie z rodzynkami ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również lubię śledzie, jednak takich nie jadła. Na pewno w najbliższym czasie spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Yummy :) Wygląda naprawdę smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń