- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 8 dag cukru pudru
- 18 dag masła
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 10 dag mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i wyrobić ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm, wykrawać gwiazdki i piec je w temp. 180 st przez około 12 min.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem, a następnie zanurzać w niej do połowy wystudzone ciasteczka, które układać na kratce i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
pięknie się prezentują, tak naturalnie, apetycznie, świątecznie. Już jutro zabieram się za ich wykonanie, ale podwoję składniki, by uzyskać większą ilość, do Świąt jeszcze trochę czasu i mogą zniknąć.
OdpowiedzUsuńJa w tym roku planuję zawiesić kilka takich ciasteczek na choince, żeby przesiąkła cynamonowym zapachem. Jak robiłam do tej pory takie ciasteczka, nie używałam polewy czekoladowej, muszę wypróbować w tym roku, wyglądają wybornie!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis zawsze robiłam ciasteczka na święta ale jeszcze takich nie miałam okazji. Chętnie przetestuje przepis, dziękuje za przedstawienie czegoś nowe. Serdecznie zapraszam do siebie, może coś uda się Tobie znaleźć u mnie na blogu pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńOdwiedzę z całą pewnością :)
Usuń