sobota, 17 listopada 2018

Piernik staropolski

Do świąt jeszcze ponad miesiąc czasu, ale już teraz warto rozpocząć przygotowania
i przygotować ciasto na przepyszny długo dojrzewający piernik staropolski.

piernik staropolski

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 dag miodu
  • 40 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • 120 ml mleka
  • 7 dag przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa orzechowa:
  • 35 dag orzechó włoskich
  • 15 dag cukru
  • 13 dag śmietany kremówki 30%
  • 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe

Polewa czekoladowa:
  • 30 dag czekolady 
  • 6 dag masłą

16 listopad:
Masło, cukier oraz miód rozpuścić w garnku i pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą, solą oraz przyprawą do piernika, następnie dodać jajka, mleko oraz rozpuszczone masło z miodem i z całości dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do emaliowanej lub porcelanowej miski przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na około 3-4 tygodnie.

14 grudzień:
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia, a następnie przełożyć do blaszki 30x25 cm i piec każdą część około 20 min. Po upieczeniu placki pozostawić do wystudzenia, a następnie przełożyć je papierem do pieczenia układając jeden na drugim. Całość zawinąć w srebrną folię i odstawić pod obciążeniem na 2 dni.

16 grudzień:
Przygotować masę orzechową. 
Orzechy zmielić, a śmietanę zagotować z cukrem oraz z wanilią, a następnie laskę wyjąć ze śmietany. Na koniec dodać orzechy i wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Przygotować powidła śliwkowe. 
Powidła przełożyć do garnka i dobrze podgrzać.
Placki odwinąć z foli i posmarować je na przemian gorącymi powidłami oraz masą orzechową, w taki sposób ja na zdjęciu powyżej. Piernik po przełożeniu zawinąć w folię spożywczą, obciążyć i wstawić do lodówki na 2 dni.

18 grudzień:
Piernik wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i wyrównać boki obcinając je nożem, a następnie całoąć przeciąć wzdłuż na dwa podłużne bloki.
Przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z gazu i dodać masło. Gorącą polewą polać pierniki i posypać wiórkami kokosowymi.
Gdy polewa dobrze zastygnie pierniki owinąć w folię spożywczą i przechowywać do świąt.

5 komentarzy:

  1. oj tak, już czas, mam zamiar na dniach się zabrać za przygotowanie, jeszcze skompletować brakujące składniki i do dzieła, dziękuję za rozpiskę terminów, jest to mobilizacja, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super a kiedy dodać jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo zapomniałam wpisać, już poprawiam :-) jajka dodać do mąki :-)

      Usuń
  3. Tak myślałam ,piernik już w trakcie tworzenia. Zapach cudowny, już czuje się magię świąt.
    Wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia życzę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń