Do świąt jeszcze ponad miesiąc czasu, ale już teraz warto rozpocząć przygotowania
i przygotować ciasto na przepyszny długo dojrzewający piernik staropolski.
i przygotować ciasto na przepyszny długo dojrzewający piernik staropolski.
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 dag miodu
- 40 dag cukru
- 25 dag masła
- 3 jajka
- 120 ml mleka
- 7 dag przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
Masa orzechowa:
- 35 dag orzechó włoskich
- 15 dag cukru
- 13 dag śmietany kremówki 30%
- 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa:
- 30 dag czekolady
- 6 dag masłą
16 listopad:
Masło, cukier oraz miód rozpuścić w garnku i pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą, solą oraz przyprawą do piernika, następnie dodać jajka, mleko oraz rozpuszczone masło z miodem i z całości dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do emaliowanej lub porcelanowej miski przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na około 3-4 tygodnie.
14 grudzień:
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia, a następnie przełożyć do blaszki 30x25 cm i piec każdą część około 20 min. Po upieczeniu placki pozostawić do wystudzenia, a następnie przełożyć je papierem do pieczenia układając jeden na drugim. Całość zawinąć w srebrną folię i odstawić pod obciążeniem na 2 dni.
16 grudzień:
Przygotować masę orzechową.
Orzechy zmielić, a śmietanę zagotować z cukrem oraz z wanilią, a następnie laskę wyjąć ze śmietany. Na koniec dodać orzechy i wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Przygotować powidła śliwkowe.
Powidła przełożyć do garnka i dobrze podgrzać.
Placki odwinąć z foli i posmarować je na przemian gorącymi powidłami oraz masą orzechową, w taki sposób ja na zdjęciu powyżej. Piernik po przełożeniu zawinąć w folię spożywczą, obciążyć i wstawić do lodówki na 2 dni.
18 grudzień:
Piernik wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i wyrównać boki obcinając je nożem, a następnie całoąć przeciąć wzdłuż na dwa podłużne bloki.
Przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z gazu i dodać masło. Gorącą polewą polać pierniki i posypać wiórkami kokosowymi.
Gdy polewa dobrze zastygnie pierniki owinąć w folię spożywczą i przechowywać do świąt.
oj tak, już czas, mam zamiar na dniach się zabrać za przygotowanie, jeszcze skompletować brakujące składniki i do dzieła, dziękuję za rozpiskę terminów, jest to mobilizacja, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDokładnie! Mam tak samo.
UsuńPrzepis super a kiedy dodać jajka?
OdpowiedzUsuńooo zapomniałam wpisać, już poprawiam :-) jajka dodać do mąki :-)
UsuńTak myślałam ,piernik już w trakcie tworzenia. Zapach cudowny, już czuje się magię świąt.
OdpowiedzUsuńWesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia życzę.Pozdrawiam