Pizza z patelni to szybsza wersja tradycyjnej pizzy, ale równie smaczne i warta wypróbowania :-)
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 7 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 30 dag szynki tradycyjnej Hańderek
- 30 dag papryki świeżej lub konserwowej
- pieprz
- sól
- vegeta
Dodatkowo:
- ser żółty
Ciasto:
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz mąkami, tak aby nie było grudek. Następnie dodać przygotowany farsz i wymieszać.
Farsz:
Cebulę zrumienić na niewielkiej ilości, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i razem podsmażyć, doprawić do smaku pieprzem, solą i vegetą a następnie pozostawić do wystudzenia. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę.
Na rozgrzany olej nakładać porcję ciasta z farszem i smażyć na złoty kolor, następnie placki przewrócić na drugą stronę, na wierzch posypać starty żółty ser, przykryć pokrywką i smażyć aż ser się roztopi.
Gotowe mini pizze z patelni podawać od razu na ciepło z ketchupem.
wow,super pomysł, majowy weekend przed nami, więc szybkie menu się przyda. Prezentują się ciekawie i apetycznie, a przepis prosty to trzeba wypróbować i smakowicie zajadać.
OdpowiedzUsuńFajny przepis na szybkie pizzerki. Doskonałe na majówkę. I nie tylko:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, miłego weekendu :)
Spróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńPrawdziwe cudo, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, smakuje rewelacyjnie :)
UsuńCzasy studenckie aż się przypomniały :D
OdpowiedzUsuń