Babka drożdżowa to moja ulubiona babka wielkanocna, mięciutka, puszysta i po prostu rozpływa się w ustach. Zachęcam Was do upieczenia takiej wielkanocnej babki :-)
- 1 jajko
- 6 żółtek
- 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag suchych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 3,5 szkl mąki
- 12,5 dag masła
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 15 dag rodzynek
Lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Drożdże świeże rozmieszać w 1/2 szkl mleka letniego oraz z 2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, roztrzepanymi jajkami, dodać resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn i całość wyrobić. Na koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone mleko oraz rodzynki i dokładnie wyrobić ciasto, które następnie odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek do 1/3 wysokości. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 170 st ok. 30 min do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polukrować.
Jeśli wielkanocna babka to tylko drożdżowa. Apetycznie się prezentuje, trzeba koniecznie wypróbować przepis. Jutro planuję świąteczne wypieki, więc propozycja na czasie.
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe baby :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog. Jestem pod wrażeniem. Super
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuń