Tiramisu to najpopularniejszy włoski deser z lekką i bardzo puszystą masą.
Ten smak przywołuje mi wspomnienia włoskich uroczych uliczek, klimatu i letniego włoskiego ciepła. Po zjedzeniu pucharka ma się ochotę na kolejny i kolejny....
Koniecznie spróbujcie bo ten smak jest niepowtarzalny :-)
- 4 żółtka
- 2 białka
- 10 dag cukru pudru
- 50 dag serka mascarpone
- 30 dag podłużnych biszkoptów
- 30 ml likieru amaretto
- mocna kawa espresso
- kakao
Jajka sparzyć gorącą wodą, oddzielić żółtka od białek. Kawę zaparzyć i pozostawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą i jasną masę, a następnie ciągle ucierając dodać likier. Serek mascarpone dodawać porcjami nadal całość ucierając. Na koniec ubić pianę z białek z pozostałym cukrem i połączyć z kremem z żółtek i mascarpone. W pucharkach wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć porcję biszkoptów zanurzonych w kawie oprószyć delikatnie kakao, przykryć kolejną warstwą kremu, a następnie kolejną porcję nasączonych biszkoptów, oprószyć kakao, na to kolejna warstwa kremu i wierzch posypać cienką warstwą kakao. Deser wstawić do lodówki na całą noc.
Taki deser na niedzielne, jesienne popołudnie to rozkosz dla podniebienia. Już sama nazwa, wygląd i składniki mówią same za siebie, Koniecznie trzeba wypróbować, bo ślinka cieknie !!!
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam bo deser jest naprawdę przepyszny :-)
UsuńPięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje
OdpowiedzUsuńOj tak Małgosiu deser jest wspaniały, gorąco polecam :-)
UsuńWygląda super, musi być pyszny
OdpowiedzUsuńPyszności. Tiramisu jest doskonałe, bo można go przygotować w różnych wersjach, nawet tych mini, jak u Ciebie Małgosiu i od razu zjeść :)
OdpowiedzUsuńNasz ulubiony deser :) mniam! :)
OdpowiedzUsuń