niedziela, 29 października 2017

Tiramisu

Tiramisu to najpopularniejszy włoski deser z lekką i bardzo puszystą masą. 
Ten smak przywołuje mi wspomnienia włoskich uroczych uliczek, klimatu i letniego włoskiego ciepła. Po zjedzeniu pucharka ma się ochotę na kolejny i kolejny.... 
Koniecznie spróbujcie bo ten smak jest niepowtarzalny :-)

Tiramisu

  • 4 żółtka 
  • 2 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 50 dag serka mascarpone
  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 30 ml likieru amaretto
  • mocna kawa espresso
  • kakao

Jajka sparzyć gorącą wodą, oddzielić żółtka od białek. Kawę zaparzyć i pozostawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą i jasną masę, a następnie ciągle ucierając dodać likier. Serek mascarpone dodawać porcjami nadal całość ucierając. Na koniec ubić pianę z białek z pozostałym cukrem i połączyć z kremem z żółtek i mascarpone. W pucharkach wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć porcję biszkoptów zanurzonych w kawie oprószyć delikatnie kakao, przykryć kolejną warstwą kremu, a następnie kolejną porcję nasączonych biszkoptów, oprószyć kakao, na to kolejna warstwa kremu i wierzch posypać cienką warstwą kakao. Deser wstawić do lodówki na całą noc. 

7 komentarzy:

  1. Taki deser na niedzielne, jesienne popołudnie to rozkosz dla podniebienia. Już sama nazwa, wygląd i składniki mówią same za siebie, Koniecznie trzeba wypróbować, bo ślinka cieknie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Małgosiu deser jest wspaniały, gorąco polecam :-)

      Usuń
  3. Pyszności. Tiramisu jest doskonałe, bo można go przygotować w różnych wersjach, nawet tych mini, jak u Ciebie Małgosiu i od razu zjeść :)

    OdpowiedzUsuń