Za oknami zimna i deszczowa pogoda, a więc czas na konkretny jesienny obiadek :-)
Moją dzisiejszą propozycją są krokiety z kapustą i grzybami, które wspaniale smakują
z sosem meksykańskim Społem Kielce, a do tego oczywiście gorący czerwony barszczyk,
i syty, rozgrzewający obiad gotowy :-)
Ciasto na naleśniki:
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl wody gazowanej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżek mąki
Farsz:
- 60 dag kapusty kiszonej
- 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- pieprz
- sól
Dodatkowo do panierowania:
- jajko
- mąka
- bułka tarta
Ciasto na naleśniki:
Przygotować ciasto na naleśniki ubijając wszystkie składniki, tak aby nie było grudek i smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Farsz:
Kapustę wypłukać, odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju, a następnie dodać pokrojone świeże lub mrożone grzyby i całość razem smażyć doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Na każdy naleśnik nakładać farsz i zwijać krokiety, które następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W sam raz na jesienny obiad .. smak zrobiony będę tworzyć
OdpowiedzUsuńDanie apetyczne, wyśmienite i na co dzień i dla gości. Trochę czasoochłonne, ale smakowitość wszystko zrekompensuje. Bardzo pożywne i lubiane, często robię, bo domownicy uwielbiają, muszę spróbować z tym sosem kieleckim, bo na pewno wzbogaci smak.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie sosy, a zwłaszcza pikantne takie jak ten :-)
UsuńBardzo je lubię. Oj dawno nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię krokiety z kapustą i... pieczarkami. I pysznie smakują z czystym barszczem czerwonym. Zjadłabym takie z grzybami leśnymi.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Małgosiu :)
Dziękuję Krysiu i pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńwyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńI tak też smakują :-)
UsuńAż chciałoby się spróbować :)
OdpowiedzUsuń