Dziś kolejne pyszności z porzeczkami i do niedzielnej kawki częstuję pysznym torcikiem :-)
Ciasto:
- 2 jajka
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
- 18 dag mąki
- 4 dag kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml mleka
- 30 ml rumu
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 25 dag serka mascarpone
- 25 dag chałwy waniliowej
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- czarna porzeczka
- czekolada mleczna
Ciasto:
Kawę rozpuścić w gorącym mleku i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć wraz z cukrem, następnie ciągle ucierając dodawać jajka i rum. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek oraz sodę, a także rozpuszczoną i wystudzoną kawę. Wszystko delikatnie wymieszać i na konic dodać czekoladę startą na tarce. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem:
Dzień wcześniej do śmietanki dodać pokruszoną chałwę i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitego sosu. Sos chałwowy przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia sos chałwowy wraz z serkiem mascarpone zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
Jeden blat ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, następnie wyłożyć i rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmarować po wierzchu tortu i udekorować startą czekoladą oraz świeżymi porzeczkami.
Słodki, wyśmienity deser idealnie na lato :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wykwintny poczęstunek, deser prezentuje się bardzo smakowicie, idealny na świąteczne popołudnie, ale nie tylko. Składniki dobrze dobrane sprawiają, że ciasto jest lekkie, winne jak raz na letnie upały.
OdpowiedzUsuńCzekoladowy to mój ulubiony smak
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik 😃
OdpowiedzUsuńChętnie bym przygarnęła choć kawałeczek takiego torciku :-)
OdpowiedzUsuń