sobota, 5 sierpnia 2017

Ciasto porzeczkowe na zimno

Lato w pełni, przez cały tydzień słońce nas rozpieszcza z temperaturą średnią 35 st. Jedni narzekają a ja uwielbiam taką pogodę :-) A na takie upalne dni najlepsze są ciasta na zimno, tak jak u mnie orzeźwiające ciasto porzeczkowe na zimno :-)

Ciasto porzeczkowe na zimno


Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 7 dag margaryny
  • 7 dag smalcu
  • 1 żółtko
  •  5 dag cukru pudru

Pianka:
  • 2 jogurty greckie
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • czerwone porzeczki
  • 1 galaretka pomarańczowa

Ciasto:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić kruche ciasto. Ciasto rozwałkować i wykleić nim tortownicę. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.

Pianka:
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jogurty roztrzepać wraz z cukrem i dolewać lekko tężejącą galaretkę ciągle mieszając. Piankę włożyć do lodówki aby zaczęła lekko tężeć.

Na upieczony kruchy spód wyłożyć tężejącą piankę, następnie poukładać na niej czerwone porzeczki i zalać tężejącą galaretką, którą wcześniej przygotować rozpuszczając w 1,5 szkl wrzącej wody.
Ciasto wstawić do lodówki na całą noc do mocnego schłodzenia.


5 komentarzy:

  1. Trafiony deser na letnie upały, przepis prosty,szybki, a jaki apetyczny, orzeźwiający i lekki. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przespi łatwy ciasto na pewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wyśmienita propozycja 🍰👍😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudeńko, wygląda bajecznie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń