Lato w pełni, przez cały tydzień słońce nas rozpieszcza z temperaturą średnią 35 st. Jedni narzekają a ja uwielbiam taką pogodę :-) A na takie upalne dni najlepsze są ciasta na zimno, tak jak u mnie orzeźwiające ciasto porzeczkowe na zimno :-)
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 7 dag margaryny
- 7 dag smalcu
- 1 żółtko
- 5 dag cukru pudru
Pianka:
- 2 jogurty greckie
- 2 galaretki wiśniowe
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- czerwone porzeczki
- 1 galaretka pomarańczowa
Ciasto:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić kruche ciasto. Ciasto rozwałkować i wykleić nim tortownicę. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.
Pianka:
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jogurty roztrzepać wraz z cukrem i dolewać lekko tężejącą galaretkę ciągle mieszając. Piankę włożyć do lodówki aby zaczęła lekko tężeć.
Na upieczony kruchy spód wyłożyć tężejącą piankę, następnie poukładać na niej czerwone porzeczki i zalać tężejącą galaretką, którą wcześniej przygotować rozpuszczając w 1,5 szkl wrzącej wody.
Ciasto wstawić do lodówki na całą noc do mocnego schłodzenia.
Trafiony deser na letnie upały, przepis prosty,szybki, a jaki apetyczny, orzeźwiający i lekki. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńPrzespi łatwy ciasto na pewno smaczne
OdpowiedzUsuńAle wyśmienita propozycja 🍰👍😋
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńCudeńko, wygląda bajecznie!!! :-)
OdpowiedzUsuń