Dziś częstuje pysznym ciastem z delicjami, które wspaniale nadaje się na różnego rodzaju imprezy oraz spotkania i z pewnością zasmakuje Waszym gościom :-)
Ciasto:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 20 dag cukru
- 20 dag kokosu
- 20 dag posiekanych orzechów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 5 żółtek
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki mąki
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 paczki delicji
- 2 galaretki
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka, a na koniec orzechy, kokos, kakao oraz proszek i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka"
Krem:
Żółtka oraz obie mąki roztrzepać w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem i na gotujące wlać roztrzepane żółtak z mąkami i ciągle mieszając ugotować budyń, który następnie pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić na małe kawałki i dodać do kremu.
Delicje lekko nasączyć w soku z brzoskwiń. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę, a na nią namoczone delicje, czekoladą do góry. Wierzch zalać tężejącą galaretką, którą wcześniej przygotować z 3/4 wody podanej na opakowaniu. Ciasto schłodzić w lodówce.
Jadłam kiedyś takie ciasto u znajomej, było mega pyszne. Na pewno skorzystam z przepisu :-)
OdpowiedzUsuńJuż nazwa mówi sama za siebie,delicja-coś pysznego. Cisto apetyczne, lekko wchodzi,a jak dobrze schłodzone to strzał w dziesiątkę na letnie upały, ale nie tylko, uświetni każde przyjęcie.Polecam, warto spróbować, podobne robiłam z niewielką różnicą w składnikach.
OdpowiedzUsuńCoś pysznego i słodkiego akurat dla mnie
OdpowiedzUsuńWyśmienita propozycja dla każdego łasucha :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuń