niedziela, 13 sierpnia 2017

Ciasto z masą chałwową

Do niedzielnej kawki mam dla Was kolejne pyszne ciasto, a zwłaszcza dla wielbicieli chałwy :-)

Ciasto z masą chałwową


Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 budynie czekoladowe
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 15 dag masła
  • 20 dag chałwy waniliowej

Dodatkowo:
  • mleczna czekolada

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka, oraz budynie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać i przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st to tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przekroić na pół.

Krem:
Budyń ugotować na mleku i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń, a na końcu rozdrobnioną chałwę.
Gotową masą przełożyć ciasto, pozostawiając troszkę na posmarowanie wierzchu ciasta, które następnie posypać startą mleczną czekoladą. 


6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja ciasta nie tylko dla wielbicieli chałwy, zapowiada się smakowicie, takie ciasto dobrze harmonizuje z kawą, więc niedzielny deser apetyczny i wyjątkowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaka robisz kupuje chałwę i robię

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest dla mnie. Ja uwielbiam chałwę, chociaż staram się jeść ją bardzo rzadko. Ale jak już zjem, to nie mogę się oprzeć, żeby nie sięgnąć po następny kawałek. Myślę że tak samo byłoby z tym ciastem. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie chałwa pod każdą postacią to pycha.

    OdpowiedzUsuń