Witajcie kochani w to jesienne, sobotnie przedpołudnie. Dziś mam dla Was propozycję na pyszne curry z dyni, ciecierzycy i szpinaku. Pyszne aromatyczne danie wspaniale smakuje samo lub z dodatkiem ryżu, spróbujcie sami :-)
- 50 dag dyni
- 1 szkl ciecierzycy
- 1 cebula
- garść szpinaku
- 1/2 szkl bulionu
- 1/2 szkl mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- sos sojowy do smaku
- sól do smaku
Ciecierzycę ugotować do miękkości. Dynię pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać dynię i wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać ugotowaną ciecierzycę, pastę curry, kurkumę i całość jeszcze chwilę podsmażać. Dodać bulion oraz mleko kokosowe i gotować na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać szpinak pocięty na mniejsze kawałki. Na koniec całość dania doprawić sosem sojowym oraz pieprzem cayenne i solą.
wygląda pysznie chętnie bym skosztowała
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale też tak smakuje :-)
UsuńAle pysznie wygląda :) Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie Aniu :-)
UsuńUwielbiam dynię i szpinak !
OdpowiedzUsuńW takim razie to danie jest w sam raz dla Ciebie :-)
UsuńPołączenie składników, których rzadko używam/
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynie w każdej postaci, więc i to danie na pewno mi posmakuje :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj Marto :-)
UsuńCiekawa propozycja dania :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńFajna, rozgrzewająca propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńOj tak, idealna na zimowe dni :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale danie o pieknym kolorze,musze takie zrobic :)
OdpowiedzUsuńooo narobiłam ostatnio cały słoik pasty curry i nie mam co z nią zrobić, bo klasyczne curry już mi się przejadło. Na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłem Cię zainspirować :-)
UsuńBiorę całą michę :D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę :-)
UsuńSame wspaniałości i smakowitości Małgosiu, a do tego ten cudowny, jesienny kolor ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Justynko, zarówno kolor jak i smak wspaniale rozpromienią te zimowe pochmurne dni.
UsuńSmacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńakurat mam wszystkie składniki, wiec pewnie zrobię na kolację
OdpowiedzUsuńdobry pomysł :-)
Usuń