sobota, 29 października 2016

Domowa jarzynka

Kupujecie gotowe jarzynki, vegety do zup i różnych potraw? Ja już od dawna nie kupuje takich rzeczy, tylko robię sama. Taka domowa jarzynka jest zdrowa, aromatyczna i wspaniale podkreśla smak potraw. Także kochani zachęcam Was do zrobienia swojej domowej przyprawy :-)

Domowa jarzynka

  • 2 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 mały por
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 grzybków suszonych
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka kurkumy

Warzywa obrać, umyć i osuszyć, a następnie drobno poszatkować w robocie. Poszatkowane warzywa wyłożyć na suszarkę do warzyw i suszyć. Natkę pietruszki również ususzyć. Wszystkie ususzone warzywa wsypać do miski, dodać pokruszone suszone grzybki i wszystko zblenderować na drobno. Następnie dodać sól oraz kurkumę, wszystko wymieszać i przesypać do szklanego pojemniczka.

18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł i przepis , na pewno wypróbuje !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja już nie wyobrażam sobie innej przyprawy do dań :-)

      Usuń
  2. Świetny pomysł. Na pewno wypróbuję go we własnej kuchni. Dobra robota ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie robiłam, muszę w końcu sama przygotować taką domową vegetę bo wiem że taka najzdrowsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia taka robila, super sprawa, ja jeszcze sama nie probowalam zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jednak się skusisz na przygotowanie takiej przyprawy :-)

      Usuń
  5. To jest najlepsze czym można doprawić smak potraw. Ja też robię domową vegetę. Nie kupuję gotowej, bo uważam, że domowa jest o całe niebo lepsza. Miłego dnia Małgosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ale fajna przyprawa, taka zdrowa i domowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja używam kupnych, ale praktycznie każda jest za słona. Chyba czas zrobić domową.

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm nigdy nie używałam takich rzeczy, bo mama mówiła, że sama chemia. Dobry pomysł na zrobienie samej :)

    OdpowiedzUsuń