poniedziałek, 7 września 2020

Szarlotka z rabarbarem

Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Tradycyjna szarlotka to oczywiście kruche ciasto i jabłka, posypana cukrem pudrem. Jednak równie smaczna i warta wypróbowania jest szarlotka z rabarbarem pod piankową pierzynką :-)



Ciasto:

  • 2,5 szkl mąki
  • 30 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 cytryn

Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy

Piana:
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru pudru

Dodatkowo:
  • 3 łyżki bułki tartej

Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez około 30 min.

Rabarbar oczyścić pokroić na kawałki i rozgotować z cukrem.

Większą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę do pieczenia, tak aby boki wychodziły do połowy wysokości blaszki. Ciasto lekko podpiec w rozgrzanym piekarniku do 180 st.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, rozłożyć przygotowany rabarbar i znów posypać bułką tartą. 
Następnie pokruszyć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i podpiec na rumiany kolor w 180 st.
W tym czasie przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i ciągle ubijając dodać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. 
Zarumienioną szarlotkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nią na wierzch przygotowaną pianę i ponownie wstawić do piekarnika tym razem do temp. 160 st. Piec aż piana będzie miała kolor lekko słomkowy.

 

1 komentarz:

  1. Przepis wydaje się naprawdę prosty. W weekend spróbuje go zrobić, jestem ciekawy czy wyjdzie mi tak samo ładnie jak Tobie :)

    OdpowiedzUsuń