niedziela, 28 października 2018

Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim

Niedziela to dobry czas na przygotowanie wyjątkowego obiadu, a jeśli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować to przychodzę z pomysłem na przepyszne kotlety wieprzowe w sosie myśliwskim.

Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim

  • 2 kotlety wieprzowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz 
  • sól
  • 150 ml bulionu

Sos myśliwski:
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 300 ml bulionu
  • 50 ml wywaru grzybowego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 5 dag wędzonki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Kotlety utłuc (nie za cienko) i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, pieprzem oraz solą i odstawić do lodówki na 2h. Po tym czasie kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i piec w temp. 180 st przez 40 min. W tym czasie przygotować sos. 
Grzyby suszone zalać zimną wodą i gotować do miękkości, a następnie przecedzić, zostawiając wywar do sosu, a grzyby pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie do zeszklonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. 
Na osobnej patelni z masła i mąki zrobić zasmażkę, dolać bulion i energicznie wymieszać, a następnie dodać wywar grzybowy, wino oraz cebulę z koncentratem pomidorowym. Wszystko razem wymieszać i podsmażać dodając pokrojone grzybki, pokrojone w kostkę ogórki oraz wędzonkę. Na koniec dodać słodką paprykę mieloną, majeranek oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos dusić na małym ogniu, aż będzie dość gęsty. 
Gotowe kotlety podawać polane sosem myśliwskim z ziemniakami i dowolną surówką.

3 komentarze:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie, wykonanie szybkie, na pewno zrobię, ale już nie dzisiaj i zamiast suszonych grzybów dam świeże, aktualnie w lasach sezon, a suszone dam w zimie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysl na mięso, zrobi takie na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń