Sezon truskawkowy trwa, a więc nie może zabraknąć ciasta z truskawkami. Klasyczne ciasto z kruszonką idealne do popołudniowej niedzielnej kawki, polecam :-)
Ciasto:
- 1 czubata szkl mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dag margaryny
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag margaryny
Dodatkowo:
- 70 dag truskawek
Ciasto:
Margarynę utrzeć dokładnie z cukrem, a następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać oba rodzaje mąki i utrzeć.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, cukry oraz dodać rozpuszczoną margarynę i palcami formować kruszonkę.
Ciasto rozsmarować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać na nim dosyć gęsto połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st przez około 40 min. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię tematykę, która znajduje się na tym blogu. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszny ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń