Dziś mam dla Was kolejną kremową zupkę z selera. Uwielbiam selera w każdej postaci, a w takie jesienne dni królują u mnie właśnie takie rozgrzewające zupy m.in. z selera. Polecam spróbujcie i oceńcie sami :-)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 duży seler
- 3 łodygi selera naciowego
- 10 dag kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- gałka muszkatołowa
- sól himalajska
- pieprz
- sok z cytryny
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Następnie dodać pokrojonego w kostkę selera oraz selera naciowego i całość chwilę smażyć. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Osobno ugotować kaszę jaglaną i gdy seler będzie miękki dodać ją do zupy, a następnie całość zblenderować na jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dolać jeszcze bulionu warzywnego, regulując gęstość wg swojego uznania. Na koniec dodać starty imbir i doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Podawać posypaną posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
uwielbiam zupy krem a ta wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglada, ale tez smakuje pysznie :-)
UsuńWarto spróbować :)
OdpowiedzUsuńOj warto Aniu warto :-)
UsuńOch, pyszna jesienna zupka. Uwielbiam i kaszę jaglaną i seler. Właśnie robiłam puree z selera :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam seler w kazdej postaci :-)
UsuńPyszna zupka
OdpowiedzUsuńpalce lizać zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńrecenzje filmów i seriali, prawdziwa uczta dla kinomana
http://filmowyzbiornik.blogspot.com/
Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka, jeszcze nigdy takiej nie jadlam, przygotuje dzis na obiad ☺
OdpowiedzUsuńI jak Marto byla juz zupka na obiad, smakowala?:-)
UsuńJaka pyszna. :-)
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio na stole też królują zupy-krem; raz białe, a raz czerwone :) wypróbujemy i Twój przepis! :) pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam zupy krem każdego rodzaju, więc u mnie też często takie zupki kólują :-)
Usuń