wtorek, 10 listopada 2015

Wyniki konkursu z marką Kikkoman i TABASCO ®

Witajcie kochani, dziś ogłoszenie wyników konkursu z marką Kikkoman i TABASCO® :-)

Tematem konkursu było danie z dyni, a nagrodami są zestawy sosów tak jak na zdjęciu. Do rozdania są 3 takie nagrody  :-) 



Wszystkie nadesłane przez Was przepisy wraz ze zdjęciami są niesamowicie ciekawe i wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie serdecznie dziękuję. Długo myślałam, które z nadesłanych przepisów wyróżnić, aż w końcu zdecydowałam, iż nagrody otrzymają:
  • Hania - "Dyniowy Wegeburger"
  • Beata - "Zupa krem dyniowa"
  • Joanna - "Placuszki z dyni z serkiem mascarpone"
Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie na adres kuchniaipodroze@gmail.com swoich danych potrzebnych do wysyłki nagród, a ja przekażę wszystkie dane sponsorowi, od którego dostaniecie pyszne nagrody.

A poniżej zwycięskie przepisy:

Dyniowy Wegeburger


Bułki gryczane:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki gryczanej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka melasy
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 1/4 szkl letniej wody
  • jajko, roztrzepane z łyżką mleka
  • sezam
Drożdże połączyć z cukrem, łyżką wody i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Obie mąki wymieszać z solą, dodać rozczyn z drożdży, jogurt, melasę, masło i resztę wody. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 9 równych części, uformować okrągłe bułki. Odstawić na 30 minut. Posmarować jajkiem, posypać sezamem. Piec 30 minut w 200 st.


Kotlety z dyni:
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 150 g dyni
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Kaszę jaglaną oraz dynię ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. Zdjąć z ognia, dodać siemię lniane, wymieszać. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Uformować 4 okrągłe kotlety, obtoczyć w otrębach. Piec 20 min w 180 st. 
Sos jogurtowy:
  • 1/2 szkl jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czosnku
  • sól, pieprz, suszony tymianek, rozmaryn
Wszystkie składniki połączyć.

Dodatkowo:
  • 2 pomidory
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • łyżka oliwy, sól, pieprz
  • 4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
Kapustę posiekać, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w plastry. Bułki przekroić, obie połówki posmarować pesto. Na 1 połówce położyć łyżkę kapusty, następnie kotlet, łyżkę sosu jogurtowego, plastry pomidora, łyżkę kapusty. Przykryć drugą połówką bułki, posmarowanej pesto.




Zupa krem dyniowa full wypas
  • 1 nieduża dynia
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ok. 2 litry bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego
  • małe opakowanie świeżego szpinaku baby
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • prażone nasiona słoneczników
  • grzanki - mogą być czosnkowe
Dynie obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodajemy pokrojoną dynię, podlewamy bulionem, dodajemy tymianek i dusimy do miękkości. Blendujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku, dodajemy wodę jeśli zupa jest jeszcze bardzo gęsta, wg upodobania i zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, czosnek i jak troszkę się podduszą to dodajemy pomidory. 
Do miseczek nalewamy zblendowaną zupę, dodajemy mleczko kokosowe i na wierzch układamy podduszony szpinak. Możemy wg uznania posypać słonecznikiem lub grzankami.




Placuszki z dyni z serkiem mascarpone

  • 4 szkl miąższu z dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Serek połączyć z dynią, następnie dodać jajka i dobrze wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Dodać cukry, wlać mleko i wszystko wymieszać żeby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje masy i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem. 



6 komentarzy:

  1. Super przepisy, gratuluje zwycięzcom :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW - wygrałam, dziękuje :-), czekam już na następny konkurs :-) - dzieci zupką były zachwycone, mam nadzieję iż innym też będzie smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję zwycięzcom :) Wspaniałe przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wygraną i polecam placuszki są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba skuszę się dziś na tą zupkę dyniową :-)

    OdpowiedzUsuń