środa, 1 lipca 2015

Babeczki orkiszowo-jaglane

Dziś zapraszam Was na babeczki orkiszowo-jaglane, wyśmienite do kawki lub herbatki :-)

Babeczki orkiszowo-jaglane

  • 1,5 szkl mąki orkiszowej typ 700 Kłos-Pol
  • 1 szkl mąki jaglanej Kłos-Pol
  • 0,5 szkl otrąb żytnich
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki sody

Mąki wymieszać wraz z otrębami oraz sodą. Jajka utrzeć z miodem na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać na przemian suche składniki oraz mleko i olej. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do foremek na babeczki i piec w temp. 180 st do złotego koloru i tzw. "suchego patyczka"

8 komentarzy: