wtorek, 30 czerwca 2015

Pasta z fasoli mung z suszonymi pomidorami

Dziś kolejne danie z fasoli mung, tym razem przygotowałam pastę z fasoli mung z suszonymi pomidorami, która jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.

Takie suszone pomidory bio można zakupić w sklepie NATURO, a po wpisaniu kodu rabatowego EKO-NATURO dostaniecie rabat 5% na całe zakupy.

Pasta z fasoli mung z suszonymi pomidorami

  • 3/4 szkl fasoli mung
  • 6 suszonych pomidorów bio Fresano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • sól

Fasolę mung zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Pomidory zalać olejem lnianym i również pozostawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić i ubić jak ziemniaki, a następnie pozostawić do wystudzenia. Pomidory wyjąć z oleju, pokroić na małe kawałki i dodać do fasoli. Dodać również olej, w którym moczyły się pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę oraz pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie zblenderować. Gotową pastę wstawić do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia.

15 komentarzy:

  1. Wygląda szalenie apetycznie. Na pewni kiedyś wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny super przepis, z którego na pewno skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pasta. Uwielbiam dodatek suszonych pomidorów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak suszone pomidorki są bardzo fajnym dodatkiem do wielu dań.

      Usuń
  4. uwielbiam takie domowe pasty, są świetne do pieczywa, czy przekąsek typu nachos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu bardzo lubię suszone pomidory, a więc pasta na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa Propozycja, jutro przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń