wtorek, 16 czerwca 2015

Czarny ryż z wątróbką w sosie curry


Czarny ryż z wątróbką w sosie curry to moja dzisiejsza propozycja na obiad. To jest jedno z tych dań, które przygotowuje się dość szybko i prosto, więc każdy może wypróbować, polecam :-)

Taki czarny ryż bio można zakupić w sklepie NATURO, a po wpisaniu kodu rabatowego EKO-NATURO dostaniecie rabat 5% na całe zakupy.

Czarny ryż z wątróbką w sosie curry

  • 1 szkl czarnego ryżu bio Fresano
  • 2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 30 dag  wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli

Ryż opłukać i zalać wrzącą wodą i wraz z solą gotować do całkowitego wchłonięcia wody. 
Wątróbkę oczyścić, umyć i poprzekrawać na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wątróbki obtoczyć mąką i podsmażać na oleju. Następnie dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dusić parę minut.
Gotowy ryż podawać z wątróbką w sosie. Ja całe danie posypałam jeszcze drobno posiekaną rzodkiewką.

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam jeszcze czarnego ryżu, muszę wypróbować, a wątróbkę bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem za, Małgosiu :) Bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam czarnego ryżu. Twoja kompozycja z wątróbką wygląda bardzo pomysłowo, smacznie i ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu polecam wypróbuj czarny ryż, ja go uwielbiam i dla mnie jest numerem 1 spośród wszystkich ryży :-)

      Usuń
  4. Wspaniałe danie Małgosiu ;) aż zrobiłam się głodna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czarny ryż i to bardzo, pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń