sobota, 25 kwietnia 2015

Zakwas żytni

Ostatnio nabrałam ochoty na domowy chleb i wypiekam go bardzo często, dlatego dziś chcę Wam przedstawić przepis na zakwas żytni do wypieku domowego pysznego chlebka. Do zakwasu użyłam mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol  

Zakwas żytni


Dzień 1:
Wieczorem odmierzamy 100 g mąki i 100 ml letniej wody i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką w słoiku uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsc na 12 h .

Dzień 2:
Rano zakwas mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Wieczorem dodajemy 50 g mąki i 50 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy.

Dzień 3:
Rano zakwas mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Wieczorem dodajemy 50 g mąki i 50 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy.

Dzień 4:
Rano zakwas mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Wieczorem dodajemy 50 g mąki i 50 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy.

Dzień 5:
Rano zakwas mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Wieczorem możemy już wypiekać chleb. Z aktywnego zakwasu odłożyć 3 łyżki do nowego słoika i przechowywać go w lodówce, a z pozostałego zakwasu pieczemy chleb.
Zakwas w lodówce można przechowywać wiele dni. Gdy planujemy ponowny wypiek chleba, zakwas wyjmujemy z lodówki wieczorem, dodajemy 100 g mąki oraz 100 ml letniej wody, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do następnego dnia i jest już gotowy do ponownego użycia. 


5 komentarzy:

  1. Przepis jest świetny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy chleb na zakwasie piekę już od dawna, nie kupuje pieczywa w sklepach. Taki domowy chlebek jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, domowy chleb nie ma sobie równych. Ja też już trochę wypiekłam chlebów. Przepis na zakwas świetny :)

    OdpowiedzUsuń