poniedziałek, 8 grudnia 2014

Warzywa w mleku kokosowym

Mleko kokosowe jest egzotycznym produktem, ale dość łatwo dostępne również u nas. Jest bogatym źródłem aminokwasów oraz witaminy C. Zawiera również białko, kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Może zastąpić także zwykłe mleko w kuchni.
Osobiście bardzo lubię mleczko kokosowe i stosuję je do wielu potraw.
Dziś chciałabym Wam polecić warzywa w mleku kokosowym, które podane z ryżem smakują wyśmienicie. Użyłam mleka kokosowego KTC Magiczne Indie, które ma konsystencję śmietanki oraz wspaniały świeży kokosowy zapach. 

Warzywa w mleku kokosowym

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebulka
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/2 szkl wody
  • 300 ml mleko kokosowe KTC Magiczne Indie
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę i całość smażyć. Dodać wodę oraz mleczko kokosowe i dusić parę minut. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, porozrywane różyczki brokułu oraz przyprawy i wszystko razem dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa podawać z ryżem.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam dania z mleczkiem kokosowym, są przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jeszcze dwie puszki mleczka. Skorzystam z Twojej podpowiedzi i zrobię jak radzisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A widzisz u Ciebie pyszne warzywa a u mnie kurczak :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Troszkę zaniedbałam wizyty Małgosiu, ale to danie na pewno wypróbuję. Uwielbiam warzywa z ryżem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem Weroniko czasem po prostu brakuje nam czasu, pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  5. Dzieki za przepis:) Dorzucilam jeszcze pedy bambusa i nerkowce. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pyszne dodatki z pewnością sprawiły że danie wyszło jeszcze lepsze :-)

      Usuń