niedziela, 7 grudnia 2014

Pierogi ruskie

Ostatnio zagustowałam we wszelkiego rodzaju olejach, które używam do bardzo wielu różnych potraw. Dziś chciałabym Wam przedstawić olej lniany, który użyłam do pierogów ruskich i smakowały wyśmienicie, polecam :-)

Pierogi ruskie


Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 szkl mleka
  • sól
Farsz:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
Dodatkowo:
Farsz: 
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż do zarumienienia. Do wystudzonych ziemniaków dodać podsmażoną cebulkę, rozdrobniony twaróg i wymieszać doprawiając do smaku pieprzem oraz solą.

Ciasto:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, mleko podgrzać aby było dość ciepłe i wlewać do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać średnie kwadraty, na każdy nakładać farsz i lepić pierożki. 
Gotowe pierożki wrzucać do gotującej się osolonej wody i gotować kilka minut, aż wypłyną do wierzchu.
Gotowe pierożki podawać od razu polane olejem lnianym.


4 komentarze:

  1. Małgosiu uwielbiam pierogi więc już się ubieram i lecę do Ciebie :-) na jednego chociaż pierożka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi moja miłości, zwłaszcza te z owocami. A i serkiem nie gardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, uwielbiam takie pierożki. :)

    OdpowiedzUsuń