wtorek, 17 czerwca 2014

Wyniki konkursu z firmą Graal

Pewnie już się nie możecie doczekać wyników konkursu :-)
W miarę przysyłania przez Was przepisów miałam co raz większy dylemat. Wszystkie nadesłane przez Was przepisy wraz ze zdjęciami są niesamowicie ciekawe i pyszne. Nie łatwo było wybrać, choć chciałoby się wszystkich nagrodzić to jednak nagrody są trzy i musiałam wybrać tylko trzy przepisy.


Po długim zastanowieniu zdecydowałam, że nagrody czyli zestaw ryb taki jak na zdjęciu otrzymają:

Stasia za "Parówki faszerowane makrelą"
Dada za "Makaron z sosem z makreli"
Paula za "Sałatkę z makrelą"

Wszystkim bardzo dziękuję za udział!
Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie na meila swoich danych potrzebnych do wysyłki nagród, a ja przekażę je sponsorowi - firmie GRAAL, od którego dostaniecie pyszne nagrody.

A poniżej zwycięskie przepisy :-)




Parówki Faszerowane makrelą

6 parówek
1 puszka makreli
2 ogórki konserwowe
1 papryka konserwowa
6 grzybków konserwowych
1/2 cebuli
5 łyżek ketchupu
10 dag sera żółtego
pieprz
sól


Makrelę rozdrobnić widelcem, dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, paprykę, grzybki oraz cebulę i ketchup, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Z parówek ściągnąć osłonki, poprzekrawać na pół i każdą połówkę przekroić lekko wzdłuż, tak aby nie przeciąć jej do końca. W nacięcie na parówkach wkładać łyżeczką przygotowany farsz rybny. Parówki ułożyć w blaszce i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Parówki posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 1 minutę aby ser się rozpuścił. Zapieczone parówki ułożyć na talerzyku, polać ketchupem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Pomiędzy parówki poukładać marynowane grzybki. 


Makaron z sosem z makreli

puszka makreli w oleju
1 większa cebula
1 łyżka oleju z oliwą wielkopolskiego
2 łyżeczki koncentratu  pomidorowego
sól
pieprz
przyprawa do spaghetti apetita
makaron fale


Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy makrelę z puszki (oczywiście cała zawartość puszki) i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę przyprawy do spaghetti. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy troszkę wody.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Na ugotowany makaron wykładamy przygotowany sos. Smacznego !


Sałatka z makrelą
 
5 jajek
50g sera żółtego
cebula czerwona
serek topiony
marchewka
kukurydza w puszce
filet z makreli w oleju
majonez


Serek topiony zamrozić. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Jajka ugotować, obrać i oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce każde z osobna. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Na dno salaterki ułożyć starte białka, następnie starty ser żółty, odsączoną i rozdrobnioną makrelę z puszki, cebulkę, starty topiony serek, marchewkę, kukurydzę, a następnie majonez i żółtka.

8 komentarzy:

  1. to z paroweczkami jest super niestety ja nie dalem rady zapalenie płóc mnie dorwalo sorry Megg ale nastepny konkurs bedzie moj :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia i trzymam za słowo ;-)

      Usuń
  2. WOW - wygrałam - dziękuję, dziękuje, dziękuję. Z niecierpliwością czekam na rybki - mam nowe pomysły na dania ;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje bardzo za wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wygraną i dziękuję firmie Graal za takie smaczne nagrody, czekam na rybki z niecierpliwością :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe przepisy, gratuluję zwycięzcom. Mnie się niestety nie udało znaleźć czasu na dołączenie do zabawy. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nie udało się tym razem ale widzę że te przepisy są ciekawsze od mojego :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jak oglądam te przepisy to aż mnie ssie w brzuszku ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń