Pewnie już się nie możecie doczekać wyników konkursu :-)
W miarę przysyłania przez Was przepisów miałam co raz większy dylemat. Wszystkie nadesłane przez Was przepisy wraz ze zdjęciami są niesamowicie ciekawe i pyszne. Nie łatwo było wybrać, choć chciałoby się wszystkich nagrodzić to jednak nagrody są trzy i musiałam wybrać tylko trzy przepisy.
Po długim zastanowieniu zdecydowałam, że nagrody czyli zestaw ryb taki jak na zdjęciu otrzymają:
Stasia za "Parówki faszerowane makrelą"
Dada za "Makaron z sosem z makreli"
Paula za "Sałatkę z makrelą"
Wszystkim bardzo dziękuję za udział!
Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie na meila swoich danych potrzebnych do wysyłki nagród, a ja przekażę je sponsorowi - firmie GRAAL, od którego dostaniecie pyszne nagrody.
A poniżej zwycięskie przepisy :-)
Parówki Faszerowane makrelą
6 parówek
1 puszka makreli
2 ogórki konserwowe
1 papryka konserwowa
6 grzybków konserwowych
1/2 cebuli
5 łyżek ketchupu
10 dag sera żółtego
pieprz
sól
Parówki Faszerowane makrelą
6 parówek
1 puszka makreli
2 ogórki konserwowe
1 papryka konserwowa
6 grzybków konserwowych
1/2 cebuli
5 łyżek ketchupu
10 dag sera żółtego
pieprz
sól
Makrelę rozdrobnić widelcem, dodać pokrojone w kosteczkę ogórki,
paprykę, grzybki oraz cebulę i ketchup, wymieszać i doprawić do smaku
pieprzem i solą. Z parówek ściągnąć osłonki, poprzekrawać na pół i każdą
połówkę przekroić lekko wzdłuż, tak aby nie przeciąć jej do końca. W
nacięcie na parówkach wkładać łyżeczką przygotowany farsz rybny. Parówki
ułożyć w blaszce i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Parówki
posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 1 minutę aby ser się
rozpuścił. Zapieczone parówki ułożyć na talerzyku, polać ketchupem i
posypać posiekanym szczypiorkiem. Pomiędzy parówki poukładać marynowane
grzybki.
Makaron z sosem z makreli
puszka makreli w oleju
1 większa cebula
1 łyżka oleju z oliwą wielkopolskiego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
przyprawa do spaghetti apetita
makaron fale
Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie
dodajemy makrelę z puszki (oczywiście cała zawartość puszki) i
koncentrat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę
przyprawy do spaghetti. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy troszkę
wody.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na ugotowany makaron wykładamy przygotowany sos. Smacznego !
Sałatka z makrelą
5 jajek
50g sera żółtego
cebula czerwona
serek topiony
marchewka
kukurydza w puszce
filet z makreli w oleju
majonez
Serek topiony zamrozić. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Jajka
ugotować, obrać i oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce każde z osobna.
Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Na dno salaterki ułożyć starte białka, następnie starty
ser żółty, odsączoną i rozdrobnioną makrelę z puszki, cebulkę, starty topiony serek,
marchewkę, kukurydzę, a następnie majonez i żółtka.
to z paroweczkami jest super niestety ja nie dalem rady zapalenie płóc mnie dorwalo sorry Megg ale nastepny konkurs bedzie moj :-)
OdpowiedzUsuńżyczę Ci szybkiego powrotu do zdrowia i trzymam za słowo ;-)
UsuńWOW - wygrałam - dziękuję, dziękuje, dziękuję. Z niecierpliwością czekam na rybki - mam nowe pomysły na dania ;-).
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za wygraną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wygraną i dziękuję firmie Graal za takie smaczne nagrody, czekam na rybki z niecierpliwością :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe przepisy, gratuluję zwycięzcom. Mnie się niestety nie udało znaleźć czasu na dołączenie do zabawy. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie udało się tym razem ale widzę że te przepisy są ciekawsze od mojego :-(
OdpowiedzUsuńMniam jak oglądam te przepisy to aż mnie ssie w brzuszku ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam