wtorek, 1 października 2013

Ciasto przekładane z kremem



Ciasto kakaowe:
  • 2,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła


Ciasto kakaowe:
Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do ostygnięcia. 

Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę, dodać jajko, wszystko razem posiekać nożem, wlać wystudzoną margarynę z miodem i zagnieść ciasto, które następnie podzielić na dwie jednakowe części. 
Każdą część upiec osobno w temp. 180 st przez ok. 20 min.

Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ich na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec w 180 st przez ok. 30 min.

Krem: 
Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem. Całość gotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń, który następnie odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami ostudzony budyń, ciągle ucierając, aż powstanie puszysty krem.
Na ciasto kakaowe wyłożyć połowę masy i rozsmarować. Na to położyć ciasto biszkoptowe i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzch wyłożyć drugie ciasto kakaowe. Całość polać czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi. 

Ciasto najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień jak ciasto kakaowe zmięknie.

dostępne także na: Przepis na Kobietę

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie przekładańce :) wszystkie Twoje ciasta wyglądają na mega pyszne . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie się to wszystko prezentuje.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń