wtorek, 1 października 2013

Zrazy z białą kiełbasą



  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 1 biała kiełbasa
  • 1 jajko
  • 5 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przyprawy cygańskiej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 litra wody
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Łopatkę wieprzową pokroić na części i rozbić tłuczkiem dość cienko. Każdy kotlet posypać obficie z każdej strony przyprawą cygańską i odstawić na 30 min do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz do zrazów. Jajko ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę białą oraz ser żółty również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać, dodać musztardę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
Na każdy kotlet wykładać po łyżce farszu i zwinąć zraziki, spinając wykałaczkami z każdej strony aby farsz nie wydostał się ze środka. Zraziki przyrumienić z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju. W garnku zagotować wodę, przełożyć do niej przyrumienione zraziki i dusić na małym ogniu do miękkości ok. 40 min. Następnie zrazy wyjąć, a sos doprawić do smaku pieprzem i solą i jeśli jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Zrazy włożyć do gotowego sosu i dusić jeszcze 5 min. 
Gotowe zraziki z sosem podawać z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz