niedziela, 3 lutego 2019

Ciasto makowo-chałwowe

Niedziela to czas odpoczynku oraz spotkań z rodziną i znajomymi, a jak spotkania to oczywiście kawka, a jak kawka to obowiązkowo coś słodkiego do niej :-) Ja dziś zapraszam na mega smaczne ciasto makowo-chałwowe :-)

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 16 dag cukru
  • 22 dag mąki
  • 8 łyżek maku suchego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 olejku migdałowego
Do nasączenia: 
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
Masa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 25 dag chałwy
Dodatkowo:
  • czekolada gorzka

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodać cukier, a później żółtka. Mąkę wraz z proszkiem przesiać do ciasta, dodać olejek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać suchy mak i wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie przekroić na dwie części i każdą z nich nasączyć wodą z cytryną.

Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać budyń oraz obie mąki i całość wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodać pokruszoną chałwę, a na koniec ucierając dodawać wystudzony budyń. 
Przygotowaną masą przełożyć placki oraz cienko posmarować wierzch placka i na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

  1. na słowo "chałwa" przełykam ślinkę, a ciasto z masą chałwową na pewno rewelacyjne, dałaś pomysł na zbliżające się Walentynki, będziemy się nim delektować !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię chałwę i dlatego często piekę ciasta właśnie z chałwą :-)

      Usuń
  2. Chałwa? No ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam wszystkie składniki i dzisiaj robię :)

    OdpowiedzUsuń