Delikatne kruche mięso z sarny duszone w sosie z grzybami i warzywami to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Mięsko jest na prawdę przepyszne i jak tylko macie okazję nabyć taką sarninę to serdecznie Wam polecam :-)
- polędwica z sarny
Marynata:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 6 ziaren kolendry
- 1 łyżka soli
- 1/2 litra wody
Sos:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- mały kawałek pora
- 5 ziaren jałowca
- garść grzybów suszonych
Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry, włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24h.
Wodę na marynatę zagotować wraz z wszystkimi przyprawami oraz posiekanym czosnkiem i pokrojoną w piórka cebulą. Gdy marynata przestygnie włożyć do niej mięso.
Po 24 h plastry szynki wyjąć z marynaty, osuszyć, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na smalcu.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz por, a także pokruszone grzyby suszone, jałowiec i zalać wodą. Całość gotować, dodać obsmażone kawałki mięsa i całość dusić do miękkości. Na koniec sos doprawić do smaku pieprzem i solą.
Brzmi to wszystko bardzo apetycznie. Muszę przyznać się, że nie jadłam jeszcze sarniny, ani innej dziczyzny, ale kto wie? może rzeczywiście nadarzy się okazja okazja to wiem gdzie szukać smakowitej propozycji.
OdpowiedzUsuńMmm, dziczyzna i leśne grzyby. Połączenie idealne <3
OdpowiedzUsuńJak długo gotować warzywa przed dodaniem do nich mięsa?
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie zrobiłam polędwice z tego przepisu i szczerze polecam.
OdpowiedzUsuńPyszna z kluseczkami😋😋