Na dzisiejszy obiad polecam Wam super pyszną, super aromatyczną i mega pożywną zupę krem z soczewicy z mlekiem kokosowym oraz chipsami z kiełbasy.
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 400 ml mleka kokosowego
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta imbiru
- szczypta chilli
- sól
- natak pietruszki
- kiełbasa krakowska Hańderek
Soczewicę przepłukać, zalać bulionem i gotować. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać do soczewicy i razem gotować do miękkości. Dodać mleko kokosowe oraz wszystkie przyprawy i gotować jeszcze kilka minut aby wszystkie składniki się połączyły, a następnie zblenderować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać jeszcze buliony.
Kiełbasę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 st ok. 8-10 min, aż zrobią się chipsy kiełbasiane.
Zupę nalewać do miseczek, na wierzchu ułożyć kilka chipsów kiełbasianych i posypać posiekaną natką pietruszki.
Soczewica bardzo zdrowe warzywo, a tak rzadko ją jadamy. Dziękuję za przypomnienie, na dniach zrobię krem w/g Twojego przepisu, ciekawy pomysł kiełbasianych chipsów.
OdpowiedzUsuńCieszę się Krysiu że zupa mojego przepisu przypadła Ci do gustu :-)
UsuńCudownie wygląda! Już wiem co przygotuję jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pyszna :-)
UsuńZapowiada się naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńPysznie to zdecydowanie za mało powiedziane :)
UsuńA jak cudnie wygląda! :D
OdpowiedzUsuń