niedziela, 19 sierpnia 2018

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Na dzisiejszy obiad polecam Wam super pyszną, super aromatyczną i mega pożywną zupę krem z soczewicy z mlekiem kokosowym oraz chipsami z kiełbasy.

zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta chilli
  • sól
  • natak pietruszki
  • kiełbasa krakowska Hańderek

Soczewicę przepłukać, zalać bulionem i gotować. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać do soczewicy i razem gotować do miękkości. Dodać mleko kokosowe oraz wszystkie przyprawy i gotować jeszcze kilka minut aby wszystkie składniki się połączyły, a następnie zblenderować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać jeszcze buliony.
Kiełbasę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 st ok. 8-10 min, aż zrobią się chipsy kiełbasiane.
Zupę nalewać do miseczek, na wierzchu ułożyć kilka chipsów kiełbasianych i posypać posiekaną natką pietruszki.

7 komentarzy:

  1. Soczewica bardzo zdrowe warzywo, a tak rzadko ją jadamy. Dziękuję za przypomnienie, na dniach zrobię krem w/g Twojego przepisu, ciekawy pomysł kiełbasianych chipsów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krysiu że zupa mojego przepisu przypadła Ci do gustu :-)

      Usuń
  2. Cudownie wygląda! Już wiem co przygotuję jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się naprawdę pysznie :D

    OdpowiedzUsuń