Ketchup z cukinii to wyśmienity dodatek do wielu dań. Jest wyjątkowo smaczny i sprawdza się również jako sos do makaronu. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością nie będziecie mogli się od niego powstrzymać :-)
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 szkl octy 10%
- 2 średnie koncentraty pomidorowe
- sól
- pieprz
Cebule oraz cukinie obrać, zetrzeć na tarku o grubych oczkach, posolić i odstawić na 6h. Po tym czasie dodać cukier i gotować 20 min, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać słodką i ostrą paprykę, ocet, a także koncentraty pomidorowe oraz pieprz do smaku. Całość gotować 10 min, a następnie zblemderować blenderem na jednolitą masę. Gorący ketchup nakładać do słoików, zakręcić, ustawiać do góry dnem i przykryć kocem. Pozostawić do wystudzenia, a następnie przenieść do spiżarki.
ciekawy pomysł, warto wypróbować, prezentuje się bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńMałgoś ściągam przepis, dziękuję. Mam w tym roku masę cukinii i nie wiem co z nią zrobić, tzn. już wiem :)
OdpowiedzUsuń