Dziś mam dla Was propozycję na kolejną przepyszną i sycącą zapiekankę. Tym razem zdrowa wersja zapiekanki bo z kaszą jaglaną. Polecam koniecznie wypróbujcie bo wspaniale sprawdza się w te mroźne zimowe dni.
- 0,5 szkl kaszy jaglanej
- 1,5 szkl bulionu
- 30 dag baleronu Hańderek
- 20 dag sera żółtego
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka bułki tartej
- pieprz
- sól
Kaszę jaglaną przepłukać dobrze w zimnej wodzie, a następnie wsypać do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitego wsiąknięcia płynu. Po ugotowaniu pozostawić do przestudzenia. Baleron, ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę, baleron, ogórki, paprykę, bułkę tartą oraz połowę żółtego sera wymieszać razem, doprawiając do smaku pieprzem i solą. Przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać resztą sera żółtego i piec w temp. 180 st przez 20 min.
Kasza jaglana bardzo bogaty w wartości odżywcze produkt, a jeszcze dodatkowo w zapiekance wzbogacona pozostałymi składnikami przepisu tworzy naprawdę zdrową, sycącą potrawę nie tylko na chłodne dni. Wygląda apetycznie i kusi do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zapiekanka, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń