Zapiekanka makaronowa smaczna, treściwa i prosta w wykonaniu to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny :-)
- 20 dag ugotowanego makaronu
- 10 szt pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 laska kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę i podsmażać, następnie dodać pieczarki i również nadal podsmażać. Dodać ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i nadal podsmażać. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać połowę startego sera, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego żółtego sera i piec w temp. 180 st przez około 20 min. Zapiekankę podawać od razu po upieczeniu np. z ketchupem.
Zapiekanka makaronowa to nie tylko propozycja na obiad, ale również na kolację, a nawet imprezkę. Makaron, kiełbasa, pieczarki czy ser to składniki, które wszyscy lubią. Takie danie zadowoli każdego, wykonanie proste i szybkie, a wygląd bardzo apetyczny.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam zapiekanki z makaronem. Tak naprawdę to można do "klusek" dodać każdy inny składnik, bo z nimi wszystko dobrze się komponuje. Za każdym razem można tworzyć nową wersję, choć ja mam już swoją ulubioną. Makaron, pieczarki, cebulka, pomidorek, jakieś mięsko i odrobina sera na wierzchu. Coś pysznego! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, zapiekanki mają to do siebie że można dodać do nich wiele składników, ale zawsze smakują najlepiej z naszymi ulubionymi składnikami :-)
Usuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje :-)
Usuń