Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne śledziki to podsuwam Wam moją propozycję. Śledzie marynowane w musztardzie. Proste, szybkie i naprawdę smaczne, wypróbujcie :-)
- 50 dag śledzi solonych
- 3 cebule
- musztarda ostra
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- pieprz
- olej rzepakowy
Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 30 min, po tym czasie wodę odlać, a śledzie zalać świeżą zimną wodą i pozostawić na kolejne 30 min. Cebulę obrać, pokroić w talarki, posolić i odstawić na 30 min. Po tym czasie cebulę odcisnąć z powstałych soków. Po odcedzeniu śledzi, każdy płat posmarować dość grubo musztardą i pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku układać warstwę śledzi w musztardzie, następnie warstwę cebuli. Cebulę delikatnie popieprzyć, dać ziarnko ziela angielskiego, listek laurowy i polać olejem. Następnie układać kolejną warstwę śledzi, później warstwę cebuli, którą również delikatnie popieprzyć, dać ziarnko ziela angielskiego, listek laurowy i zalać olejem. Układanie warstw powtarzać aż do napełnienia słoika, im większy słoik tym więcej wartstw. Tak przygotowane śledzie odstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie śledzie przełożyć do salaterki i podawać.
...ale w porę podsunęłaś pomysł, właśnie mam śledzie i nie mogę podjąć decyzji jak je przygotować. Dzięki Tobie problem rozwiązany. Przepis szybki, prosty, wygląd apetyczny, składniki mam, więc do dzieła. Już się oblizuję.
OdpowiedzUsuńJestem pewna Krysiu, że śledziki Ci posmakują :-)
UsuńO jeszcze zdąże zrobić a takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńpolecam Małgosiu :-)
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledziki, ale takich jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło Marto jeśli skorzystasz z mojego przepisu :-)
Usuń