Pierniczki to obowiązkowy słodki przysmak na święta, u mnie już od kilku tygodniu w domu pachnie pierniczkami, a u Was? Jeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków to jest to ostatni dzwonek, śpieszcie się bo mało czasu pozostało ;-)
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
Lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- kilka kropel soku z cytryny
Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, sodę, przyprawę, kakao oraz jajko. Masło rozpuścić i gdy przestygnie dodać do reszty składników. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto dość cienko rozwałkować i wycinać foremkami pierniczki o różnych kształtach. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez około 7 min.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z mlekiem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Wystudzone pierniczki dowolnie polukrować.
U mnie już tez pachnie piernikami, zawsze piekę na Mikołaja około 6.grudnia. i od razu robię z 2 kg mąki, aby wystarczyło, domownicy bardzo lubią i Świat mogłyby nie doczekać, a jeszcze trochę na rozdanie wśród bliskich. Robiłam w/g innego przepisu, ale Twój wypróbuje w przyszłości, bo pierniczki apetycznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńTak pierniczków zawsze trzeba upiec więcej bo znikają w mgnieniu oka :-)
UsuńU mnie czas pierniczkowy trwa, trwa... I duże i małe i lukrowane... i ciągle mało, bo się zjada. Ale, co tam raz w roku można :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, Zdrowych i Spokojnych i Radosnych Świąt :)
Masz rację Krysiu pierniczków nigdy dość. Ja również życzę Ci zdrowych, radosnych świąt spędzonych w gronie najbliższych osób :-)
Usuńto już mogę działać i robić pierniczki
OdpowiedzUsuń