Sezon porzeczkowy w pełni, a więc trzeba korzystać z darów natury i przygotowywać porzeczkowe pyszności. Polecam kruche babeczki z czerwoną porzeczką, delikatne, kruche z kwaskowatym nadzieniem po prostu rozpływają się w ustach, koniecznie je wypróbujcie :-)
Ciasto kruche:
- 50 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 15 dag smalcu
- 1 żółtko
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Nadzienie porzeczkowe:
- 50 dag czerwonych porzeczek
- 15 dag cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto, które odstawić do lodówki na godzinę. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać razem. Metalowe foremki do babeczek posmarować margaryną i wylepiać je ciastem. Nakładać nadzienie porzeczkowe, a na wierzch wyłożyć paseczki ciasta. Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Słodka propozycja na lato :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie prezentują się babeczki, nadzienie porzeczkowe sprawia,że są wilgotne i soczyste. W sezonie wykorzystuje się świeże, a w innym okresie idealnie nadaje się konfitura z czerwonej porzeczki, a przepis na taką konfiturę też można znaleźć na blogu.
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności 😃
OdpowiedzUsuńSuper przepis! :) wypróbujemy :D
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńO ja poprosze taką babeczkę wygląda mega pysznie :-)
OdpowiedzUsuńpiękne!
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń