niedziela, 23 lipca 2017

Kruche babeczki z czerwoną porzeczką

Sezon porzeczkowy w pełni, a więc trzeba korzystać z darów natury i przygotowywać porzeczkowe pyszności. Polecam kruche babeczki z czerwoną porzeczką, delikatne, kruche z kwaskowatym nadzieniem po prostu rozpływają się w ustach, koniecznie je wypróbujcie :-)

Babeczki z czerwoną porzeczką


Ciasto kruche:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag smalcu
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie porzeczkowe:
  • 50 dag czerwonych porzeczek
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto, które odstawić do lodówki na godzinę. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać razem. Metalowe foremki do babeczek posmarować margaryną i wylepiać je ciastem. Nakładać nadzienie porzeczkowe, a na wierzch wyłożyć paseczki ciasta. Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie prezentują się babeczki, nadzienie porzeczkowe sprawia,że są wilgotne i soczyste. W sezonie wykorzystuje się świeże, a w innym okresie idealnie nadaje się konfitura z czerwonej porzeczki, a przepis na taką konfiturę też można znaleźć na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja poprosze taką babeczkę wygląda mega pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń