Sezon porzeczkowy w pełni, a więc czas na dżemy, konfitury, marmolady itp. Jeśli macie czarną porzeczkę to koniecznie przygotujcie dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem, jest przepyszny i wspaniale nadaje się do ciast, deserów, gofrów, naleśników i innych pyszności :-)
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kg jabłek
- 1 kg cukru
- 1/2 szkl wody
Porzeczki zasypać cukrem, dodać wodę i gotować ok. 15 min, a następnie pod przykryciem pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie Całość porzeczek przetrzeć przez sito, dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka i całość dusić na małym ogniu, aż do zgęstnienia, często mieszając. Gotowy dżem gorący nakładać do słoików i układać do góry dnem, przykrywać grubym kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
uwielbiam wszelakie dżemy ;)
OdpowiedzUsuńdomowy dżem to świetna sprawa
OdpowiedzUsuńCzarna porzeczka i jabłko to nie tylko świetne połączenie smaków, ale również bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność.Takie domowe dżemy pozbawione są konserwantów i sztucznych ulepszaczy. Też robię przetwory,taki rarytas trzeba spróbować, a w okresie zimowym będzie pachniało latem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czarną porzeczkę, a połączenie z jabłkiem wyśmienite
OdpowiedzUsuńW sam raz coś dla siostry
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja i ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńjadłabym do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńDżemu z czarnej porzeczki używan do ciast, ale nigdy sama nie robiłam, może wkońcu spróbuje ☺
OdpowiedzUsuńco roku żałuję, że nie robię żadnych przetworów i co roku nie mogę się zmusić do ich robienia, kiedy jest sezon :/
OdpowiedzUsuń