niedziela, 18 czerwca 2017

Ciasto Anielskie

Dziś mam dla Was kolejne pyszne ciasto, idealne do niedzielnej kawki, delikatne
i mięciutkie. Ciasto pochodzi z przepisów siostry Anastazji :-)

Ciasto anielskie


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
  • 1 kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek mielonych orzechów
  • 2 łyżki spirytusu

Masa kokosowa:
  • 2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1,5 szkl cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl mleka

Poncz:
  • 1 szkl zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyzki cukru
  • sok z 3 cytryn

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ubijając dodawać żółtka, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka"
Upiec 3 takie same biszkopty.

Masa orzechowa:
Z mleka, cukru oraz budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i ciągle ucierając dodawać przestudzony budyń. A na koniec dodać zmielone orzechy oraz spirytus i dokładnie utrzeć.
Masę podzielić na cztery części.

Masa kokosowa:
1 szkl mleka zagotować i zaparzyć kokos. Jajka ubić z cukrem na parze, a następnie wlewać delikatnie 1/2 szkl gorącego mleka, ciągle ubijając doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Nadal ciągle ubijając przestudzić. 
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać przestudzoną masę jajeczną 
i kokos.
Masę podzielić na 2 części.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć wszystkie biszkopty.

Przełożenie:
Pierwszy biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - połowa masy kokosowej - cienka warstwa masy orzechowej - drugi biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - masa kokosowa - cienka warstwa masy orzechowej - trzeci biszkopt - polewa posypana kokosem.
 

9 komentarzy:

  1. Pyszne nie tylko do niedzielnej kawki. Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto, wygląda bardzo kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nazwa sugeruje, że ciasto rewelacja, bo anielskie, wręcz niebiańskie,konsumując je to niebo w g..... Znam ten wypiek i szczerze polecam. Lekkie,puszyste i bardzo wciągające po kolejną porcję. Z takim deserem niedzielna kawusia to rozkosz dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie desery. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam wygląda super! :)
    Do kawki idealne! :)

    OdpowiedzUsuń