czwartek, 23 lutego 2017

Pączki parzone

Dziś tłusty czwartek, a więc czas na pączki, pączusie, oponki, faworki kto co lubi i na co ma ochotę. Jeśli jednak jeszcze nie wiecie na co się zdecydować to ja polecam Wam pączki parzone, chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku :-)

Pączki parzone

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag margaryny
  • 2 dag smalcu
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:
  • konfitura lub marmolada różana
  • smalec do smażenia

Margarynę oraz smalec razem roztopić i pozostawić do wystudzenia. Z drożdży, odrobiny cukru, łyżki mąki oraz połowy letniego mleka przygotować rozczyn. Na parze ubić żółtka i jajka z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Ciepłą masę jajeczną wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać resztę mąki, mleka oraz spirytus i wyrobić. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz oraz skórkę otartą z cytryny i dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, delikatnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać kółka szklanką. Na środku każdego kółka nakładać nadzienie i zlepić brzegi formując okrągłe pączki. Pączki układać na ściereczce oprószonej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Pączki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. smakowicie choć pączków jakoś nie lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu koniecznie spróbuj przygotować w domu takie pączusie, są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu, i może polubisz pączusie 😉

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie. Ja już swoje pączki wysmażyłam dzisiaj rano. Ale chętnie wypróbuję Twój przepis, bo przecież takie paczusie można zjeść zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Krysiu, pączusie są tak pyszne że nie musimy czekać tylko na tłusty czwartek żeby ich przygotować ☺

      Usuń
  3. Pączki, pączusie-te z różaną najlepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Elu, jak pączusie to tylko z różanym nadzieniem ☺

      Usuń
  4. Pyszniutkie te pączusie, ja już dziś się przejadłam pączkami, ale za jakiś czas wypróbuję Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tłusty czwartek może być co tydzień,więc nic straconego pączusie można jeszcze przygotować 😉

      Usuń
  5. Pysznie wygladaja te paczusie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co roku obiecuję sobie że sama zrobię pączki, lecz jakoś brakuje mi dobrego przepisu i chęci... ale za rok muszę się postarać, bo sam widok twoich pączków zachęca do zrobienia i zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana gwarantuje Ci że jak raz zrobisz i spróbujesz takich domowych pączusiów to na jednym razie się nie skończy 😉

      Usuń
  7. koniecznie muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis na pączki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj robiłam,wyszły super
    Zapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez dwóch zdań, są wprost rewelacyjne :D

    OdpowiedzUsuń