Lato w pełni, na dworze upał, a w takie dni najlepszym daniem obiadowym są chłodniki.
U mnie dziś chłodnik ze świeżych ogórków, a do tego chrupiące kukurydziane piramidki popcrop
- 1 litr maślanki
- 5 ogórków świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz biały
- sól himalajska
Ogórki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a zieleninę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem z maślaną i doprawić do smaku cukrem, pieprzem białym oraz solą himalajską. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńNa upały w sam raz :-)
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym że jest idealny na upały :-)
UsuńSuper pomysł na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te piramidki! Szkoda, że nie mogę ich ostatnio nigdzie znaleźć :( A pomysł na chłodnik super :)
OdpowiedzUsuńciekawy obiadek
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Koniecznie muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://snowarskakarolina.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.
Oj tak zanim lato się skończy chłodnik musi być :-)
Usuńw sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chłodniki pod każdą postacią, a ten przepis wydaje mi się bardzo interesujący i z przyjemnością go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń