środa, 28 października 2015

Bułeczki orkiszowe

Zapraszam na pyszne bułeczki orkiszowe, wystarczą z samym masłem i dżemem, a do tego zbożowa kawa z mlekiem i wyśmienite śniadanie gotowe zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Orkiszowe bułeczki



  • 3 szkl mąki orkiszowej typ 700 Kłos-Pol
  • 8 g suchych drożdży Kłos-Pol
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 8 dag masła
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli himalajskiej
  • płatki żytnie Kłos-Pol

Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Mleko lekko podgrzać, a następnie roztrzepać je z żółtkami, cukrem oraz solą. Dodać mąkę oraz drożdże i rozpuszczone masło i wyrobić ciasto, które następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki i formować małe bułeczki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem jajka i posypać płatkami żytnimi. Piec w temp. 180 st przez około 20 min. 



12 komentarzy:

  1. Bardzo mi smakuje pieczywo z mąki orkiszowej. Do tego jest zdrowe. Nic, tylko zabierać się do pracy i upiec takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Krysiu pieczywo z mąki orkiszowej jest zdrowe, więc warto go samodzielnie upiec w domu.

      Usuń
  2. Masz rację super takie śniadańko, zdrowe bułeczki z dżemem a do tego kawka zbożowa z mlekiem, mniam mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne wykonanie :) I na dodatek jakie zdrowe! Do tego jakiś dżemik i śniadanie pierwsza klasa :) Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super bułeczki. Idealne na śniadanie lub kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe i bardzo zdrowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu cudowne bułeczki, jakie równe i kształtne :)

    OdpowiedzUsuń