niedziela, 23 sierpnia 2015

Budyń z kaszy jaglanej

Kochani dziś chciałabym Wam polecić zdrową wersję budyniu czyli budyń z kaszy jaglanej, w ogóle nie czuć, że składnikiem tego budyniu jest kasza, więc z pewnością Wam zasmakuje :-)

Budyń z kaszy jaglanej

  • 1/3 szkl kaszy jaglanej Kłos-Pol
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżeczki cukru palmowego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka słonecznika
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kaszę przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wodę zagotować, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie do kaszy dolać mleko, dodać cukier i całość zagotować. Zdjąć z ogni i zblenderować. Jabłka obrać, pokroić w plastry i udusić na małym ogniu pod przykryciem. Słonecznikiem wymieszać z sezamem oraz cynamonem. Na dno miseczki wyłożyć troszkę budyniu, następnie porcję uduszonych jabłek, na to resztę budyniu i wierzch posypać wymieszanym słonecznikiem, sezamem i cynamonem. Podawać na ciepło lub na zimno.

20 komentarzy:

  1. budyń jaglany to jeden z moich ulubionych deserów :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki deser można zajadać bez wyrzutów sumienia :-)

      Usuń
  2. Super przepis, budyń na pewno pyszny :)
    Produkty firmy Kłos-pol również używam i polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. o ciekawy przepis...jestem tylko ciekawa czy na prawdę tej kaszy nie czuć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz wypróbować Kasiu, a przekonasz się sama ;-)

      Usuń
  4. Przepis skusił mnie na samodzielne wykonanie tego przysmaku. Ostatnio zresztą sama kombinuję z przyrządzaniem zdrowych przekąsek, które mogłabym zabierać ze sobą do pracy między innymi owsianki oraz kaszki manny. Sam smak budyniu nie jest dla mnie smaczny ale z takim dodatkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Mój mąż, który nie lubi "budyniowych" produktów także się skusił. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się sekretem tego budyniu są dodatki czyli jabłka i ziarna, które nadają mu wspaniałego smaku :-)

      Usuń
  5. Kasza jaglana w tak ładnej formie? Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny pomysł koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę warto Marto skusić się na taki budyń :-)

      Usuń
  7. Super! Nie dość, że moja ulubiona kasza, to jeszcze w takim połączeniu?:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Nie dość, że moja ulubiona kasza, to jeszcze w takim połączeniu?:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tam za kaszą nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń