piątek, 22 maja 2015

Paszteciki ze szpinakiem

Pyszne paszteciki z kruchego ciasta z nadzieniem ze szpinaku. Wyśmienite na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzają się jako dodatek do czerwonego barszczu.
  
Paszteciki ze szpinakiem


Ciasto:
  • 40 dag mąki orkiszowej typ 700 Kłos-Pol
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 150 ml wody

Nadzienie:
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 10 dag twarogu
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:
  • jajko
  • czarnuszka

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i pokroić na 8 części, na każdy nakładać porcję farszu i zwijać paszteciki. 
Nadzienie:
Szpinak rozmrozić i podsmażać na patelni, następnie dodać twaróg, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość podsmażać kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły, a następnie pozostawić do wystudzenia.

Gotowe paszteciki układać na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 180 st do lekkiego zrumienienia.

1 komentarz: