niedziela, 12 kwietnia 2015

Jabłecznik z mąki jaglanej

Dziś niedziela więc czas na coś słodkiego do kawusi. Polecam jabłecznik z mąki jaglanej, który jest prosty i szybki w wykonaniu, a dodatkowo bardzo smaczny, niskokaloryczny i  jest doskonałą alternatywą dla osób dbających o dietę i unikających glutenu.

Jabłecznik z mąki jaglanej

  • 1,5 szkl mąki jaglanej Kłos-Pol
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego Kłos-Pol
  • 1 łyżka błonnika kakaowego Kłos-Pol
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl oliwy
  • 4 duże jabłka

Białka oddzielić od żółtego. Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem. Żółtka utrzeć z miodem na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać na przemian sypkie składniki i oliwę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone jabłka w kostkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min.


10 komentarzy:

  1. wspaniały jabłecznik, kiedyś robiłam podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne to ciasto Małgosiu :-) super wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto!!! Z mąki jaglanej nie robiłam,a wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaszę jaglaną dodawałam do deserów i bardzo się sprawdza. Z t ą mąką to widzę, że też świetny wypiek Ci się udał. Mogę kawałek...?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo intrygujący kolor jabłecznika:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie piekłam ciasta z maka jaglaną, takia wersja szarlotki bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha:) ciasto dla mnie. Ostatnio piekłam z mąki dla mojej rodzinki, a ja nie jem mąki, więc to ciasto dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń