sobota, 11 kwietnia 2015

Bułeczki z czarnuszką

Dziś sobota i więcej czasu niż w tygodniu, a więc można się skusić i przygotować na śniadanie świeże chrupiące bułeczki, które z dodatkiem miodu lub dżemu wspaniale rozpoczną nam ten wiosenny dzień.
     
Bułeczki z czarnuszką


  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:

Drożdże rozmieszać z cukrem oraz 3 łyżkami mleka, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, jajko, olej, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 200 st przez ok. 20 min, aż się ładnie zrumienią.

6 komentarzy:

  1. A Małgosia rumianych apetycznych bułeczek napiekła :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dzisiaj bułeczki, ale z cynamonową kruszonką. A czarnuszkę bardzo lubi, jako dodatek do np.,. sałatki. Z tym dodaniem do bułeczek to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgoś, kusisz ostatnio niesamowicie, aż zgłodniałam na sam widok!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczne i kraglutkie!

    OdpowiedzUsuń