środa, 25 marca 2015

Rösti z chrzanem

Czy lubicie placki ziemniaczane? Jeśli tak to polecam Wam inną odmianę takich placków ziemniaczanych czyli tzw. rösti z chrzanem, które z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wyśmienicie :-)

Rosti z chrzanem

  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu
  • pieprz
  • sól
  • sos czosnkowy Orzech

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dobrze wycisnąć w ściereczce. Cebulkę drobno posiekać i dodać do ziemniaków wraz z jajkiem oraz chrzanem i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Całość dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką ciasto ziemniaczane formując małe placuszki. Smażyć po ok. 3 min z każdej strony, aż się zrumienią. Gotowe podawać z sosem czosnkowym lub śmietaną. 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię placki ziemniaczane :-) fajny pomysł na dodanie chrzanu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Małgosiu po dłuższej przerwie. Bardzo lubię placki ziemniaczane, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki bardzo lubię, ale staram się ograniczać, bo są kaloryczne. Dawno nie jadłam i już mi ślinka cieknie. Może czas zrobić i zjeść takie z chrzanem?

    OdpowiedzUsuń