niedziela, 22 marca 2015

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Witajcie w tą pierwszą wiosenną niedzielę, niestety pogoda za oknem nie dopisuje, jest pochmurno i zimno, ale może to już takie ostatnie zimne dni. Czas więc na przygotowanie niedzielnego obiadku u mnie dziś gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną z dodatkiem zasmażanej kapusty czerwonej.

Gulasz wieprzowy

  • 2 torebki kaszy gryczanej Piątnica
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 litr wody
  • pieprz
  • sól
Dodatkowo:
  • zasmażana kapusta czerwona Orzech

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wodę zagotować z kostką rosołową i dodać podsmażone mięso. Na patelni po mięsie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, którą następnie dodać do garnka z mięsem. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąki i dodać do gulaszy, aby był dość gęsty. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać z kaszą gryczaną z dodatkiem zasmażanej kapusty czerwonej lub z ogórkiem kiszonym.

4 komentarze:

  1. Pyszne danie . Bardzo lubię połączenie kaszy z gulaszem

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie Małgosiu. Lubię takie obiadki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo super! :)
    Robię podobnie, tylko dodaję czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Spróbuj tak kiedyś. Jest naprawdę smaczny :)

    OdpowiedzUsuń