sobota, 14 marca 2015

Gofry holenderskie

Dziś chciałabym Wam polecić pyszne, chrupiące gofry holenderskie, które wspaniale nadają się na deser, i wyśmienicie smakują np. z dżemem brzoskwiniowym Orzech a dzieci wprost je uwielbiają   :-) 

Gofry holenderskie

  • 30 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • drzem brzoskwiniowy Orzech

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę rozpuścić. Żółtka roztrzepać z mlekiem, szczyptą soli oraz cukrem. Następnie dodawać na przemian mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną margarynę, cały czas ubijając. Na koniec ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Porcje ciasta nakładać do gofrownicy i piec gofry. Podawać z dżemem.

8 komentarzy: