piątek, 13 lutego 2015

Szynka wieprzowo-drobiowa

Dziś moja kolejna propozycja na domową szynkę z szynkowara firmy Tradismak. Tym razem przygotowałam szynkę wieprzowo-drobiową, która wyszła równie smaczna jak poprzednie szyneczki :-)

Szynka wieprzowo-drobiowa


  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 40 dag fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka żelatyny  
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka peklosmaczka
  • 4 łyżeczki przyprawy Szeherezada

Mięso mielone wymieszać z mięsem pokrojonym w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy i wyrabiać przez dłuższą chwilę ręką. Następnie włożyć do szynkowara i odstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z gorącą wodą, wyłożonego ściereczką, tak aby woda sięgała do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Gotować na małym ogniu, sprawdzając temperaturę mięsa termometrem. Parzyć przez 60 min, tak aby temp. mięsa utrzymywała się  na 85 st. Następnie szynkowar pozostawić do wystygnięcia w gotowanej wodzie, a anstępnie wstawić go do lodówki na 24h. Po tym czasie wędlinę wyjąć z szynkowara i podawać na kanapki. 

5 komentarzy:

  1. Ta szynka nie dość, że pyszna to ładnie wygląda. A to już raj dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna szyneczka Małgosiu. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię sama wędliny, właśnie stygnie faszerowany kurczak. Nie ma to jak domowe wędlinki. Piękny egzemplarz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domoee wedliny sa pyszne. Twoja propozycja wyglada kuszaco ;)

    OdpowiedzUsuń