sobota, 20 grudnia 2014

Wyniki konkursu z firmą Develey

Witajcie kochani, dziś ogłoszenie wyników konkursu z firmą Develey :-)

Tematem konkursu były sałatki, które wprost uwielbiam, więc tym bardziej czekałam na Wasze przepisy z niecierpliwością :-) 
Wszystkie nadesłane przez Was przepisy wraz ze zdjęciami są niesamowicie ciekawe, część z nich już wypróbowałam, a i resztę również na pewno przygotuję. Nie łatwo było mi wybrać zwycięzców, choć chciałoby się wszystkich nagrodzić to jednak nagrody są trzy i musiałam wybrać tylko trzy przepisy.



Po długim zastanowieniu zdecydowałam, że nagrody otrzymują:
  • I miejsce - Justa za "Dietetyczną sałatkę jarzynową"
  • II miejsce - Elżbieta za "Sałatkę z fetą i suszonymi śliwkami"
  • III miejsce - Joanna za "Sałatkę brokułową"
Nagrodami są:
  • I miejsce - 8 produktów firmy Develey
  • II miejsce - 7 produktów firmy Develey
  • III miejsce - 6 produktów firmy Develey
Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie na meila swoich danych potrzebnych do wysyłki nagród, a ja przekażę wszystkie dane sponsorowi - firmie Develey, od której dostaniecie pyszne nagrody.

A poniżej zwycięskie przepisy :-)


Dietetyczna sałatka jarzynowa

4 małe ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki
2 buraki
1/4 sporego selera
1 jabłko
100 g groszku konserwowego
3 ogórki kiszone
2 łyżki jogurtu sojowego
1 łyżka musztardy francuskiej Develey
1 łyżka oleju lnianego
koperek
pieprz
sól



Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i buraki myję i dokładnie oczyszczam. Gotuję do miękkości/wszystkie razem, w jak najmniejszej ilości wody - oprócz buraków. te gotuję osobno/.
Po ugotowaniu odcedzam warzywa. Studzę.
Staram się nie obierać warzyw ze skórki, jeśli ich stan na to pozwala. Tym razem też nie obierałam. Jeśli ktoś nie lubi, to przestudzone należy pozbawić skórek/pamiętajmy jednak, że w okolicach skórki gromadzą się najcenniejsze substancje/.
Marchew i pietruszkę kroję w półplasterki. Seler, ziemniaki, buraki, jabłko i ogórki - w kostkę. Mieszam wszystkie warzywa. Dodaję groszek i mieszam do połączenia.
W kubku przygotowuję dressing. Mieszam musztardę, jogurt, olej z koperkiem, pieprzem i solą. Zalewam warzywa i mieszam do dokładnego pokrycia. 
Sałatkę można podać od razu, po schłodzeniu lub po późniejszym podgrzaniu.
Smakuje wyśmienicie i jest o niebo zdrowsza niż jej wersja klasyczna, majonezowa.


Sałatka z fetą i suszonymi śliwkami

0,5 sałaty lodowej
0,5 owocu granatu
0,5 kostki fety
6 suszonych śliwek
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy ekstra virgin
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki sezamu
1/3 opakowania kiełków rzodkiewki




Śliwki kroimy w kostkę, zalewamy oliwą, sosem sojowym, octem i odstawiamy na 30 min aby zmiękły. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki kroimy na połówki, fetę w kostkę. Sezem prażymy na suchej patelni aż się zarumieni. 
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Na koniec polewamy słodko-kwaśnym sosem ze śliwkami i posypujemy sezamem oraz granatem.
Sos dzięki śliwkom jest lekko słodkawy, jednak ta słodycz jest złamana kwaśnym granatem i słoną fetą, a ostrości nadają kiełki.


Sałatka brokułowa

1 brokuł
25 dag szynki konserwowej
25 dag sera żółtego
1 świeży ogórek
2 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy dijon Develey
6 łyżek majonez wiejski Develey
sól
pieprz




Brokuł ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru, odcedzić i przestudzić, a następnie przełożyć do miski. Szynkę, ser, umytego pomidora, obranego ogórka i cebulę pokroić w małą kosteczkę. Kukurydzę odcedzić, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do wszystkich składników.
W drugiej miseczce wymieszać majonez z musztardą, dodać sól i pieprz do smaku. 
Przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać, a przed podaniem schłodzić w lodówce.



6 komentarzy: